Veel gestelde vragen
Hier vind je de meest gestelde vragen over de producten van WoodFix. Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.
Hier vind je de meest gestelde vragen over de producten van WoodFix. Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.
Wat is het verschil tussen het BCD180 en BCD360 pistool?
Het BCD180 pistool is voor licht en incidenteel gebruik. Als je af en toe een knoest of een scheurtje hebt, dan kun je hier prima mee werken. Het BCD360 pistool is een zwaarder, professioneel apparaat voor intensief gebruik. Dit pistool wordt gebruikt door de houtbewerker die met regelmaat een knoest of scheur stopt.
Kan de knoestvuller stick in ieder willekeurig lijmpistool gebruikt worden?
De tools van het Knoestvuller systeem zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Zo hebben de Knoestvuller pistolen specifiek voor deze sticks een ideaal ingestelde werktemperatuur van 160 – 170°C. Voor een optimaal resultaat voor de reparatie raden wij dan ook ten zeerste de Knoestvuller pistolen aan.
De Knoestvuller sticks hebben een diameter van 12mm waardoor ze eventueel ook in een regulier lijmpistool te gebruiken zijn. Alleen worden deze vaak te heet waardoor het vulmiddel gaat “koken” en er luchtbelletjes in de reparatieplek kunnen ontstaan. Het is dan van groot belang dat het een kwalitatief, regelbaar pistool betreft.
Voor welke reparaties is de Knoestvuller geschikt?
De Knoestvuller is specifiek ontwikkeld voor hout en is geschikt voor elk type (hard)hout. De Knoestvuller wordt gebruikt voor allerlei soorten reparaties, waaronder open knoesten, scheuren of hoekreparaties. Het kan ook gebruikt worden om schroeven te bedekken en is zelfs geschikt om houten bekistingen te repareren. Het is met name geschikt voor reparaties waarbij een sneldrogend, kwalitatief en krimpvrij vulmiddel gewenst is.
Wat is de beste manier om een lange en diepe scheur/beschadiging te repareren?
Er zijn een aantal stappen om een lange, diepe scheur of beschadiging in hout goed te repareren:
1. Schuur het hout voordat je met de reparatie begint.
2. Vul de reparatie voor 2/3e met Knoestvuller.
3. Als dat droog is vul het laatste 1/3e van de beschadiging.
4. Koel het met het koelblok.
4. Snij overtollig Knoestvuller met het snijblok weg.
Tot slot schuur je de reparatie. Hierna is het eventueel direct na te behandelen met olie, lak of beits.
Hoe kunnen we de kleur veranderen?
Er zijn een aantal mogelijkheden om de kleuren te veranderen. We raden de volgende opties aan:
1. Gebruik verschillende pistolen. Dit is de makkelijkste manier om verschillende kleuren te gebruiken.
2. Gebruik de Stick Saver. Dit is een handig hulpmiddel om kleinere sticks in te maken, zodat het vervangen kan worden voor de nieuwe kleur.
Opmerking: we adviseren om zoveel mogelijk de reparaties uit te voeren in dezelfde kleur, zodat het veranderen van kleur tot een minimum wordt beperkt.
Gaat de Knoestvuller samen met industriële schuurmachines?
Jazeker. De Knoestvuller is uitermate geschikt voor reparaties welke worden geschuurd met zowel hand- als industriële schuurmachines. Het beste en meest professionele resultaat wordt behaald met de brede riem schuurmachines.
Kan de Knoestvuller machinaal verwerkt worden?
Ja, dat is mogelijk. De knoestvuller granulaat is in korrel vorm perfect voor semi- en volautomatische vulmachines. We hebben goede ervaringen met onder andere de machines van Wintersteiger. Het werkt goed met de Knoestvuller en geeft een zeer mooi, kwalitatief eindresultaat.
Kan de reparatie geschuurd worden? Wat is de beste techniek?
Zodra de reparatie is gevuld en het overtollige vulmiddel is weggesneden, is het klaar om geschuurd te worden. Het schuren is erg belangrijk, zodat het goed de nabehandeling opneemt. Elke nabehandeling is mogelijk, mits de oppervlakte eerst goed geschuurd is.
Het beste is om het hout is voor 90% te schuren, voordat je met de reparatie begint. Zodra je de reparatie hebt gevuld en het overtollige vulmiddel hebt weggesneden met het snijblok, kan de overige 10% geschuurd worden. Zorg ervoor dat je het in een vloeiende beweging schuurt, zodat de reparatie kan ‘ademen’ terwijl het geschuurd wordt.
Gaat de Knoestvuller samen met beits, olie of lak?
Jazeker. Het is daarbij wel erg belangrijk dat het vulmiddel eerst goed geschuurd wordt, zodat dit de olie, beits of andere nabehandeling kan opnemen. Nabehandeling met beits kan in sommige gevallen wat lastiger zijn, omdat dit een meer speciale techniek kan vereisen. Indien dit van toepassing is, kun je altijd even contact met ons hierover opnemen.
Krimpt de Knoestvuller?
De knoestvuller is krimpvrij. Het krimpt niet, mits het op de juiste manier is toegepast. Het is belangrijk om de knoestvuller goed af te laten koelen met het koelblok, voordat je het overtollige vulmiddel verwijdert. Een van de grote voordelen van de Knoestvuller is dat het niet krimpt, ook niet na langere tijd.
Uiteraard zal de Knoestvuller bij extreem grote temperatuurverschillen wel iets gaan uitzetten, dan wel krimpen. Uit ervaring blijkt dat hier alleen sprake van is bij zeer grote reparaties en niet bij standaard reparaties. Een ander voordeel van de Knoestvuller is dat je direct resultaat hebt van de reparatie.
Waarom zouden we voor de Knoestvuller kiezen voor onze reparaties?
De Knoestvuller is flexibel, sterk en gif- en krimpvrij. Allerlei soorten lastige houtreparaties kunnen op eenvoudige wijze binnen enkele seconden gerepareerd worden.
De Knoestvuller is in 1992 door Wood Repair by Boegh Consult specifiek voor hout ontwikkeld. Het is een zeer uniek houtreparatie product onder de houtvulmiddelen.
Kan de Knoestvuller buiten toegepast worden?
De Knoestvuller is geschikt voor binnen en buiten gebruik. De Knoestvuller wordt in diverse klimaten gebruikt, van Rusland tot Zuid-Afrika. Het vulmiddel is sterk, waterbestendig, flexibel en werkt met het hout mee.
Waarom de Knoestvuller gebruiken in plaats van epoxy?
Er zijn diverse redenen waarom de knoestvuller de voorkeur kan hebben ten opzichte van epoxy:
1. Knoestvuller blijft flexibel en werkt met het hout mee. Het blijft in het hout en zal niet gaan barsten.
2. Knoestvuller is niet giftig. Het is duurzaam voor het milieu en verwerker.
3. Het is probleemloos na te behandelen met olie, lak, verf of beits.
4. Het is direct klaar voor gebruik, dus mixen is niet nodig.
5. De Knoestvuller droogt al binnen enkele seconden. De reparatie is dus zeer snel klaar.
6. De Knoestvuller is UV – bestendig.
Kan de stick langere tijd in het Knoestvuller pistool blijven zitten?
De stick die in het Knoestvuller pistool zit kun je na gebruik gewoon laten zitten. De volgende keer hoef je alleen het pistool aan te zetten, even wachten tot het op temperatuur is en je kunt weer verder.
Er zitten luchtbellen in de reparatie. Hoe kan dit?
Als je de Knoestvuller in je reparatie hebt toegepast en er zitten luchtbellen in, dan kan dit de veroorzaakt zijn door de volgende factoren:
1. De temperatuur van het pistool is te hoog, zodat het gaat koken. Het is belangrijk om de aanbevolen temperatuur (tussen de 160 en 170 graden Celsius) op te volgen.
2. Als de Knoestvuller te lang is blootgesteld aan lucht, kan er vocht in de sticks komen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de verpakking na gebruik goed te sluiten.
Heeft de Knoestvuller een certificaat?
De Knoestvuller heeft het IOS-MAT-0054 certificaat van IKEA. Het is getest op Bisfenol A (BPA), Cadmium, lood, organotin verbindingen en Ftalaten CPSC. Hieruit is gebleken dat de Knoestvuller duurzaam is en geen schadelijke stoffen bevat voor verwerker en/of milieu.
Kan de E800 buiten worden gebruikt?
De E800 is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Het heeft een buitengewone waterbestendigheid zodra de vuller uitgehard is. Dit zorgt ervoor dat het goed geschikt is voor buiten reparaties, zoals reparaties in ramen en deuren. De E800 pasta vuller is zelfs waterbestendig zonder nabehandeling.
Kan de E800 worden nabehandeld met olie, lak, beits etc.?
De E800 kan, zodra het is uitgehard, heel goed worden nabehandeld met olie, lak, beits, verf, wax etc..
Heb ik bescherming nodig bij toepassing van de E800?
Nee, dat is niet nodig. De E800 is gifvrij en bestaat uit water met minerale componenten. Het is daarom niet nodig om handschoenen of masker te gebruiken. Het is ongevaarlijk voor milieu en gebruiker.
Waarom is de E800 beter dan andere pasta vulmiddelen?
De E800 is gifvrij en direct klaar voor gebruik. Het is op waterbasis en tegelijkertijd waterbestendig. Hierdoor is het ideaal voor buitengebruik. Het is fijnkorrelig van structuur en daarom soepel te verwerken.
Voor welke reparaties is de E800 geschikt?
De E800 is een hoge kwaliteitspasta welke geschikt is voor diverse houtreparaties. Het is waterbestendig, dus ideaal voor binnen- en buitengebruik. Reparaties tot 6mm kunnen in één keer zonder krimp gevuld worden.
Is het mogelijk om eigen kleurcombinaties maken?
Jazeker, het is mogelijk om eigen kleuren te maken met de verschillende kleuren poeder vulmiddel. Er zijn 8 beschikbare kleuren die onderling gemengd kunnen worden om zo de gewenste hout- of knoestkleur perfect te benaderen.
Kan er kleurstof toegevoegd worden?
Ja, het is mogelijk om kleurstof toe te voegen, als je je eigen op maat gemaakte poeder vulmiddel wenst. Gebruik de witte Poeder Vulmiddel als basis om te mixen met de kleurstof.
Waarom krimpt het B2 poeder vulmiddel in de reparatie?
Als het vulmiddel op de juiste manier -volgens de richtlijnen- is gemengd, zal het niet gaan krimpen. De juiste verhouding is 3:1 (poeder : water). Zodra je achteraf nog water toevoegt aan het vulmiddel, zal dit de kwaliteit teniet doen en kan het vulmiddel gaan krimpen.
Wat is de uiterste datum op het B2 poeder vulmiddel?
Er zit geen houdbaarheidsdatum op het ongemengde B2 poeder vulmiddel. Zolang het niet gemengd is met water, kan het voor zeer lange tijd bewaard blijven. Uiteraard is het wel van belang van dat het vulmiddel beschermd is tegen water of ander vocht.
Wanneer wordt de poeder verharder gebruikt?
Poeder verharder is erg handig, als de reparatie extra stevigheid vereist. Het is niet noodzakelijk bij het vulmiddel, maar zodra er een extra stevige reparatie nodig is, dan is de verharder een perfecte oplossing. Als je de reparatie wilt borstelen, dan raden we ook aan om de verharder te gebruiken. Dit zorgt voor een betere hechting.
De open tijd is te kort. Hoe kan dit?
Als je de open tijd van het B2 vulmiddel te kort vindt, dan is de P340 poeder vulmiddel een betere optie. De kwaliteit is hetzelfde, maar de droogtijd is aanzienlijk langer. Neem contact met ons op voor meer informatie over het P340 poeder vulmiddel.
Hoe komt het dat de droogtijd te lang is?
Als je de droogtijd erg lang vindt duren, dan is het B3 poeder vulmiddel een betere optie. De B3 heeft dezelfde kwaliteiten als de B2, maar de droogtijd is aanzienlijk korter. Aangezien de droogtijd korter is, is de open tijd ook korter.
Er zitten barsten in de reparatie, hoe kan dit?
Als er barsten in de reparatie zitten, nadat het B2 vulmiddel is opgedroogd, dan komt dit omdat er teveel water is gebruikt bij het mengen. Zorg ervoor dat het volgens de richtlijn 3:1 (poeder : water) vermengd wordt. Voor grotere reparaties is het handig om de verharder toe te voegen om een extra sterk vulmiddel te verkrijgen.
Hoe kan de reparatie het beste gevuld worden?
Er zijn diverse manieren om de beschadiging in het hout te vullen. Om de pasta vuller op een juiste manier te gebruiken, is het van belang om te zorgen voor een 25-45 graden hoek zodra je de vuller met een spatel aanbrengt. Het zorgt ervoor dat de vuller iets boven de reparatie uitsteekt en zal daardoor niet inkrimpen zodra het opdroogt. Zorg ervoor dat het niet te vlak met het hout gevuld is.
Kan het B2 poeder vulmiddel aangelengd worden met extra water?
Nee, het is niet mogelijk om het vulmiddel aan te lengen met extra water. Zodra je het poeder vulmiddel gebruikt is het belangrijk om in te schatten hoeveel je nodig hebt voor gebruik. Als je erachter komt dat er meer vulmiddel nodig is voor de reparatie, dan raden we je aan om een nieuwe mix te maken. Meer water toevoegen zal de kwaliteit van het vulmiddel teniet doen. Het kan vervolgens gaan scheuren of barsten. In dat geval is het beter om opnieuw te beginnen en een nieuwe mix te maken. Een uitzondering op deze regel is als je het binnen 5 minuten na het mixen nog toevoegt. Dan is het nog mogelijk om nog wat water toe te voegen. Na deze tijd is het echter niet meer mogelijk.
Kan het poeder vulmiddel worden nabehandeld met olie, beits, lak etc.?
Jazeker. Het poeder vulmiddel kan worden nabehandeld met olie, beits, lak, verf etc. zodra de vuller is uitgehard.